Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Snelle coronatest van Abott op Amerikaanse markt

Abbot Laboratories heeft een test ontwikkeld waarmee in enkele minuten kan worden vastgesteld of een persoon besmet is met het coronavirus of niet. Middels een spoedprocedure heeft de FDA toestemming gegeven voor het gebruik ervan. Het bedrijf verwacht 50.000 tests per dag te kunnen leveren aan gezondheidsdiensten in de Verenigde Staten. Of Abbott Weesp ook een rol heeft in de ontwikkeling van de test en of deze ook in Nederland op korte termijn beschikbaar komt, is niet bekend.

Het is voor de tweede maal dat de Amerikaanse FDA een tijdelijke toestemming afgeeft voor een sneltest voor de duur van de coronapandemie. Eerder kwam er tijdelijke goedkeuring voor het Cepheid-systeem voor snelle COVID19-testen

Snelle detectie

Abbott Laboratories meldt dat de ontwikkelde coronavirus-test zoekt naar fragmenten van het coronavirusgenoom. Deze kunnen snel worden gedetecteerd, waardoor een grondig onderzoek om een infectie definitief uit te sluiten tot 13 minuten duurt. Abott heeft het zelfs over iets minder dan 5 minuten.

Point of care test

De test begint met het nemen van een wattenstaafje uit de neus of de achterkant van de keel en het vervolgens te mengen met een chemische oplossing die het virus openbreekt en het RNA ervan afgeeft. Het mengsel wordt ingebracht in een ID Now-systeem. Het Abbott’s ID Now-platform is op dit moment de meest voorkomende point-of-care-test in de Verenigde Staten. Het wordt veel gebruikt om influenza, keelontsteking en respiratoir syncytieel (RS)virus van de luchtwegen te detecteren.

Meer informatie

Omdat het gaat om een klein, draagbaar apparaat ter grootte van een ‘broodrooster’, in gewicht ruim drie kilo, kan het ook buiten ziekenhuizen en laboratoria worden gebruikt.

Zie meer informatie op de site van Abott

Bronnen: Abott, Los Angeles Times en Telegraaf

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.