Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Meter voor luchtkwaliteit kan coronavirus detecteren

Luchtkwaliteit in ziekenhuis

Er is een luchtmonitor ontwikkeld die realtime de aanwezigheid van SARS-CoV-2 en alle varianten daarvan detecteert. Het apparaat bevindt zich nog in de conceptuele fase. De ontwikkelaars verwachten dat het met deze luchtkwaliteitsmonitor ook mogelijk wordt om andere aerogene virussen op te sporen, zoals influenza en RSV. 

Met de Pathogen air quality (pAQ)-monitor kunnen via de lucht verspreidende pathogene virussen snel worden opgespoord. Met direct ingrijpen op de luchtstroom en circulatie in de ruimte kan dan verdere besmetting worden voorkomen. Inzet van deze technologie is dus zeer zinvol in bijvoorbeeld verpleeghuizen en ziekenhuizen, maar ook in tal van openbare gebouwen. 

Twee delen
De monitor is in grote lijnen onderverdeeld in twee delen: een biosensor en een luchtmonstername-apparaat. De biosensor is een transformatie van de (reeds bestaande) sensor die bèta-amyloïde als biomarker van de ziekte van Alzheimer kan detecteren. Het antilichaam dat daarbij werd gebruikt om bèta-amyloïde te herkennen, is vervangen door een nanodeeltje dat het spike-eiwit van het SARS-CoV-2-virus kan identificeren. Deze vernieuwde biosensor is geïntegreerd in een luchtmonstername-apparaat. Dit apparaat heeft een veel hogere stroomsnelheid en veel groter luchtvolume voor de detector dan de bestaande commerciële luchtmonsterafname-apparatuur.

Interdisciplinair team
Een interdisciplinair team van onderzoekers van de Washington University in de Verenigde Staten, bestaande uit diverse ingenieurs en medici, werkt aan verdere ontwikkeling van de pAQ. Het team wil de luchtkwaliteitsmonitor op de commerciële markt brengen, zodat breed gebruik daarvan mogelijk wordt. 

Meer informatie
Zie de publicatie en de tekening van de pAQ in de Nature Communications of lees het artikel hierover in Medisch Contact

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Vergoeding voor Bladder EpiCheck

e Bladder EpiCheck kan veel belastende onderzoeken bij patiënten die niet-spierinvasieve blaaskanker hebben gehad voorkomen. De EpiCheck wordt sinds begin dit jaar vergoed. 

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.