Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Groen licht voor een 45-minuten POCT-diagnose coronavirus

De FDA heeft de eerste snelle point-of-care-diagnose voor het nieuwe coronavirus goedgekeurd. Daarmee kan men in ongeveer 45 minuten een monster voor de ziekte testen. Er zijn wereldwijd dringend dergelijke diagnostische testen nodig. Per 30 maart komen deze testen op de markt, te beginnen in Amerika.

Deze test is ontwikkeld door Cepheid. De tests draaien op geautomatiseerde GeneXpert-hardware. Met nieuwe tools zoals point-of-care-diagnostiek gaat een nieuwe testfase in. Daarmee zullen test veel gemakkelijker toegankelijk voor de zorgverleners om te bepalen of iemand al of niet besmet is met het coronavirus.

De FDA-goedkeuring is vooralsnog voor noodgebruik en is nog niet voor Europa. Het bedrijf zegt alle pogingen te ondernemen om ook goedkeuring te krijgen voor Europa.

Mijlpaal

“Goedkeuring van het Cepheid-systeem voor snelle COVID19-testen is een belangrijke mijlpaal”, aldus voormalig FDA-commissaris Scott Gottlieb. “We hebben andere point-of-care-tests nodig, zoals uitstrijkjes die leesbare resultaten opleveren.”

Snelle uitrol

De test die inmiddels dus is geautoriseerd, kan binnen enkele uren resultaten opleveren, in plaats van dagen zoals bij de bestaande tests. Het bedrijf is van plan deze op 30 maart uit te rollen. Dat betekent een ongelooflijk snelle doorlooptijd voor de inspanning die het op de markt brengen van dergelijke testen vereist. De POCT-test is overigens zodanig ontworpen dat het zowel de huidige als toekomstige varianten van de infectie kan detecteren. Er is geen speciale training nodig om de test uit te voeren, aldus Cepheid-president Warren Kocmond.

Lees meer over deze test.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Toename thuismonitoring met app

Via een app thuis in de gaten worden gehouden door het ziekenhuis. De zeven topklinische Santeon-ziekenhuizen breiden deze vorm van monitoring in hoog tempo verder uit.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.