Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Vingerprik niet altijd betrouwbaar voor INR-meting

Trombose

Mensen met het antifosfolipiden-syndroom (APS) die trombose hebben gehad, worden behandeld met bloedverdunners om het krijgen van een volgende trombose te voorkomen. Voor de juiste inzet van bloedverdunners wordt de INR bepaald. Dat kan met een point-of-care-test middels een vingerprik of bepaling in een laboratorium. Meting via een vingerprik is meestal betrouwbaar. Voor mensen met een LA-positieve APS is INR-bepaling in het laboratorium geschikter. 

Voorafgaand onderzoek bij mensen met APS heeft reeds aangetoond dat er verschillen kunnen zijn tussen INR-waarden verkregen met POCT en INR-waarden via bloedonderzoek door het diagnostisch laboratorium. Hierbij wordt een hogere INR-waarde gezien bij de point-of-care-test. Het is mogelijk dat INR-waarden gemeten met POCT foutief verhoogd zijn door de aanwezigheid van een bepaalde antifosfolipiden antistof, het lupus anticoagulans (LA). 

POCT versus laboratorium
Daarom is vervolgonderzoek gedaan bij 33 mensen met APS die positief zijn voor lupus anticoagulans. In deze Nederlandse studie zijn de uitkomsten van de resultaten van de POCT (CoaguChek XS) en van twee laboratoriumtesten (Owren- en Quick-methode) met elkaar vergeleken. Daarnaast is gekeken naar de correlatie van antifosfolipiden antistoffen en het verschil in INR-waarde. 

POCT niet voor iedereen geschikt
Uit dit onderzoek blijkt dat de INR-waarde gemeten met de POCT bij mensen met APS meestal betrouwbaar is. De POCT is vooral onbetrouwbaar bij patiënten met een hoge INR (groter dan 3.0) en bij mensen met een specifiek antistofprofiel. Hierbij gaat het om mensen die zowel positief zijn voor lupus anticoagulans als anti-beta2GPI IgG antistoffen. Voor deze groep mensen heeft een INR-bepaling in een laboratorium daarom de voorkeur boven INR-monitoring via point-of-care-testing.

Meer informatie
Zie van dit onderzoek de volledige tekst: Interference in point-of-care international normalized ratio monitoring in patients with lupus anticoagulant is correlated with anti–β2-glycoprotein I antibody titers

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Printtechnologieën voor POCT-doeleinden

Gebruikmaken van geavanceerde printtechnologieën, zoals 2D-, 3D- en plasma-printen kan de veelal hoge kosten reduceren van ontwerpen van point-of-care-testen (POCT’s). 

Zouttest bij overmatige vochtinname

Een zouttest kan bij een polydipsie-polyurie syndroom aantonen of dit ‘gewoon’ overmatige vochtinname met overmatig plassen betreft, of dat AVP-deficiëntie de oorzaak is. 

gerelateerde links en partnerartikelen

 

Uw POCT systeem hier zichtbaar? Meer info

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.