Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Andere opzet nodig voor onderzoek naar genetische thuistest

De Hogeschool Leiden heeft vergunning gevraagd voor een onderzoek naar direct to consumer genetische thuistests. Het gaat om thuistests, waarvoor mensen zelf thuis speeksel of wangslijm afnemen. De Hogeschool wil de ‘Check de Test’ opzetten als bevolkingsonderzoek. Dat wil zeggen: mensen aanbieden gratis een aantal geselecteerde genetische tests te laten doen. De Gezondheidsraad adviseert de staatssecretaris van VWS om géén vergunning te verlenen voor dit onderzoek.

Reden van de afwijzing: De Wet op bevolkingsonderzoek (Wbo) bepaalt dat voor een dergelijk bevolkingsonderzoek een vergunning alleen mag worden verleend als bijzondere omstandigheden daartoe aanleiding geven. De commissie Bevolkingsonderzoek van de Gezondheidsraad is van oordeel dat de aanvrager die niet heeft aangetoond

Check de Test

De Hogeschool wil met ‘Check de Test’ van een aantal in Nederland verkrijgbare genetische tests de kwaliteit van de uitkomsten  – de gerapporteerde genetische profielen – onderzoeken, evenals de interpretaties van de tests door de uitvoerders en de deelnemers.

De onderzoeksopzet van ‘Check de Test’ is een bevolkingsonderzoek waarin risico-indicatoren kunnen worden gevonden voor ernstige aandoeningen waarvoor geen preventie of behandeling mogelijk is, zoals dementie en bepaalde soorten kanker. Het onderzoek richt zich op mensen van 30 jaar en ouder, die op verzoek en op kosten van de Hogeschool bereid zijn om drie of vier genetische thuistests te doen, zonder tussenkomst van een arts.

Andere opzet

Op zich natuurlijk een prima idee. Echter: de commissie van de Gezondheidsraad wijst erop dat een proefbevolkingsonderzoek niet nodig is om de beoogde onderzoeksresultaten te verkrijgen. Er zijn redelijke alternatieven mogelijk, zoals een opzet waarbij mensen die zelf eerder een genetische thuistest hebben laten doen, worden uitgenodigd tot deelname. Bijvoorbeeld via een advertentie of door een behandelend arts, zoals de huisarts of klinisch geneticus. Op die manier worden geen nieuwe mensen blootgesteld aan dergelijke genetische thuistests.

Zie het advies van De Gezondheidsraad met de motivatie voor het negatieve advies.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.