Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

App verwijst direct naar juiste ziekenhuis bij beroerte

Ambulanceverpleegkundige raadpleegt de Stroke Triage app
Foto: Erasmus MC Fotograaf: Levien Willemse

Bij een beroerte telt iedere minuut. Hoe sneller de juiste behandeling, hoe groter de kans op goed herstel. Met de Stroke Triage App kunnen ambulanceverpleegkundigen deze patiënten direct naar het juiste ziekenhuis vervoeren. De tijdwinst kan oplopen tot ruim een half uur. 

De Stroke Triage App geeft advies op basis van verschillende factoren. Het algoritme maakt met de gegevens van de patiënt een inschatting in welk ziekenhuis de kans op goed herstel het grootste is. Daarbij houdt de app rekening met de werksnelheid in de ziekenhuizen en berekent het met GPS de actuele rijtijden.

Tot nu toe reed de ambulance bij de verdenking op een beroerte eerst naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Met het risico op alsnog een noodzakelijke overplaatsing, want bij een groot herseninfarct kan een endovasculaire behandeling nodig zijn. Dit gebeurt in de deelnemende regio’s alleen in het Albert Schweitzer ziekenhuis en Erasmus MC.

Winst in tijd, kwaliteit en kosten
De onderzoekers becijferden dat de tijdwinst door efficiënt vervoer gemiddeld ruim een half uur per patiënt bedraagt. Kostbare tijd die de herstelkans van patiënten aanzienlijk kan vergroten. Naast betere kwaliteit van zorg is er sprake van een positief kostenaspect, omdat er wordt bespaard op extra ambulanceritten. 

Of deze manier van werken daadwerkelijk leidt tot betere behandeltijden en uitkomsten bij patiënten gaan de artsen van het Erasmus MC nader onderzoeken. Dat doen zij samen met de regionale partners met de gegevens die komende tijd worden verzameld via de Stroke Triage App.

Gebruikers
De Stroke Triage App wordt gebruikt door Ambulancedienst Rotterdam Rijnmond en Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid. De participerende ziekenhuizen zijn: Albert Schweitzer ziekenhuis, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Ikazia Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en Rivas Beatrixziekenhuis.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Hersenletsel opsporen met de biosensor 

Een studententeam werkt aan de ontwikkeling van een POCT-hersenletsel. Het betreft een innovatieve biosensor die met één druppel bloed (de mate van) hersenschade kan vaststellen.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.