Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Digitale coach voor mensen met hartfalen

Een webapplicatie voor mensen met hartfalen. Deze vorm van begeleiding-op-afstand zetten inmiddels zo’n 35 ziekenhuizen in voor hun hartfalenpatiënten. SanaCoach Hartfalen helpt deze patiëntengroep om meer te weten over hartfalen en te leren wat men zelf kan doen om hartfalen onder controle te houden. Daarnaast is het een hulpmiddel om het verloop van de behandeling te volgen en tijdig in te grijpen als dat noodzakelijk blijkt.

Het programma SanaCoach Hartfalen wordt geïnstalleerd op een tablet. De patiënt krijgt meetapparatuur van het ziekenhuis: een bloeddrukmeter en weegschaal die gekoppeld zijn aan die tablet. De hartfalenverpleegkundigen ontvangt de uitslagen van de waarden en neemt contact op als dat nodig blijkt. De patiënt en diens mantelzorger kunnen via de webapplicatie thuis veel meer te weten komen over hartfalen. Een zorgavatar, oftewel een virtueel persoon, praat tegen de patiënt en informeert naar de gezondheidstoestand. Mensen kunnen via het programma ook vragen stellen aan de hartfalenverpleegkundige.

Inzet van de thuiszorg
Thuiszorgmedewerkers krijgen een training, zodat ze meer weten over hartfalen, wat de symptomen zijn en waar ze op moeten letten als ze een patiënt met deze aandoening begeleiden. Ook leren ze de ins en outs van het digitale programma zodat zij de patiënten thuis kunnen helpen met het gebruik van de SanaCoach. De thuiszorg kan waar nodig mensen wegwijs maken in het programma, waardoor patiënten niet alleen thuismetingen kunnen doen, maar ook leren wat ze zelf kunnen doen om hun hartfalen onder controle te houden. Hierdoor behoudt de patiënt zelf de regie.

Minder ziekenhuisbezoek
De patiënt hoeft door deze vorm van netwerkzorg en de inzet van de SanaCoach minder vaak naar het ziekenhuis voor een controle. Met deze werkwijze wordt vooral voorkomen dat mensen met milde klachten naar het ziekenhuis moeten. Cardioloog Heesen van het VieCuri medisch centrum: “Als voorheen een hartfalenpatiënt belde dat hij duizelig was, wilden we toch wat metingen doen in het ziekenhuis. Nu kunnen deze thuis plaatsvinden. Zo kunnen we op afstand de medicijnen aanpassen als dat nodig is en dat ook weer controleren daarna.”
Tevens is het streven dat met de inzet van SanaCoach mensen minder vaak worden opgenomen, of eerder naar huis kunnen.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.