Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Fibrinogeenmeting met een point-of-care-analyser

Bloedspatten
Vectonauta op Freepik

Met point-of-care-testing is het mogelijk om snel een fibrinogeenbepaling te doen. Fibrinogeen is een belangrijk eiwit dat een cruciale rol speelt in het stollingsproces van bloed. Het wordt geproduceerd door de lever en is essentieel voor de vorming van stolsels. 

Bij normale patiënten is het fibrinogeen tussen 2-4 g/L. Bij grote bloedingen is fibrinogeen vaak de eerste limiterende factor. Hypofibrinogenemie (een tekort aan fibrinogeen dat kan leiden tot overmatig bloeden) komt voor bij ongeveer de helft van de van de patiënten die complexe cardiale chirurgie ondergaan. Ook kunnen afnemende fibrinogeenspiegels een vroeg teken zijn van ernstige bloedingen na de bevalling en snelle detectie is daarbij van belang. 

Een routinematige fibrinogeenbepaling, de Claus-fibrinogeenmeting, duurt vaak te lang, zeker in de perioperatieve setting. Er is een dringende behoefte aan een sneller en efficiënter meetinstrument, een poc-device.

qLabs FIB Monitoring System
Inmiddels is een point-of-care-analyser voor fibrinogeenmeting op de markt: qLabs FIB Monitoring System. Dit innovatieve apparaat meet de fibrinogeenspiegel met enkele druppels volbloed. Op deze wijze kunnen zorgverleners snel en nauwkeurig de fibrinogeenspiegel bepalen, binnen 1 tot 10 minuten. Onderzoek heeft aangetoond dat de qLabs FIB assay geschikt is om patiënten met hypofibrinogenemie te identificeren. Tevens is het makkelijk te gebruiken in de perioperatieve setting. Verdere klinische studies moeten de effectiviteit van het systeem moeten bevestigen. 

Meer informatie
Lees meer over deze poc-analyser in het artikel: The qLabs® FIB system, a novel point-of-care technology for a rapid and accurate quantification of functional fibrinogen concentration from a single drop of citrated whole blood En in: de presentatie over evaluatie van de inzet van het qLabs FIB system tijdens het ISTH Congres 2022 over complicaties bij zwangerschap.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

POCT onmisbaar bij orgaantransplantatie

Bij orgaantransplantatie spelen point-of-care-testen een belangrijke rol. Voor optimale inzet werkt het POCT-team in het Erasmus nauw samen met het transplantatieteam.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.