Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Monitoring van hormonen via de buik

u-Rhythm device

De afgifte van hormonen en de productie van metabolieten in het lichaam laat zich moeilijk meten omdat het gedurende de dag enorm fluctueert. Bloedprikken biedt alleen een momentopname van de hormoonspiegel in het lichaam. De Universiteit in Bristol heeft U-RHYTHM ontwikkeld, een innovatief device dat continu meerdere hormonen en metabolieten kan monitoren gedurende de dag, zonder dat daarbij steeds prikken noodzakelijk is. 

Miljoenen mensen wereldwijd lijden aan hormoongerelateerden ziekten, waaronder diabetes type 1, schildklierafwijkingen en stofwisselingsziekten. Hormonen laten zich heel moeilijk meten en fluctueren enorm gedurende de dag. Conventionele metingen op één tijdstip bieden beperkte informatie en al helemaal geen informatie tijdens de slaap, wanneer veel hormonen juist sterk schommelen. ’s Nachts bloed afnemen verstoort de slaap en is stressvol, wat weer invloed heeft op de uitkomst.

Aan de broekriem
Dat probleem is er niet bij het device dat is ontwikkeld door endrocrinoloog Thomas Upton, van de Universiteit van Bristol. Dit apparaat, de U-RHYTHM, neemt gedurende 24 uur elke 20 minuten, dus 72 maal tijdens een etmaal, een monster, waarvan later de hoeveelheid stresshormoon kan worden bepaald. Het afnemen van het monster gebeurt door een draadje dat in het vetlaag van de buik wordt ingebracht over zo’n acht centimeter. Dat draadje loopt naar een kastje dat men eenvoudig aan de broek kan laten hangen. Bij de testpersonen bleek dat het verzamelen van monsters uit onderhuids weefsel niet alleen veilig is en goed wordt verdragen, maar ook dat de meeste normale activiteiten kunnen worden voortgezet.

Continue monitoring
Het continu monitoren van meerdere hormonen en metabolieten gedurende de dag, zonder dat daarbij steeds geprikt hoeft te worden, biedt veel voordelen. Het versnelt het diagnoseproeces. Mensen met een hormoongerelateerde ziekte kunnen beter worden onderzocht en de medicatie kan beter worden ingesteld, afgestemd op de individuele kenmerken. Daarnaast kunnen mensen dit thuis doen. ‘De toekomst van hormoon- en metabolismemetingen ligt niet in momentopnames maar in continue monitoring’, stelt Martijn van Faassen, wetenschappelijk medewerker UMCG. 

Meer informatie
Zie voor meer informatie de video op de site van Radar, de berichtgeving op de site van de Universiteit van Bristol en de publicatie van het wetenschappelijk onderzoek: High-resolution daily profiles of tissue adrenal steroids by portable automated collection.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Printtechnologieën voor POCT-doeleinden

Gebruikmaken van geavanceerde printtechnologieën, zoals 2D-, 3D- en plasma-printen kan de veelal hoge kosten reduceren van ontwerpen van point-of-care-testen (POCT’s). 

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.