Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Zelfmeting voor volwassenen met een chronische darmontsteking

Flarometer Foto: UMCG

Met de zogenaamde Flarometer kunnen kinderen met een chronische darmontsteking thuis hun eigen ziekte monitoren, waardoor veel minder polibezoeken nodig zijn. Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) maakt deze zelftest ook beschikbaar voor volwassenen met een chronische darmontsteking. 

De Flarometer is een eenvoudige test die het UMCG heeft ontwikkeld zodat kinderen thuis de hoeveelheid calprotectine in de ontlasting kunnen meten. Hoe meer calprotectine in de ontlasting, hoe meer ontstekingscellen in het maagdarmkanaal en dat is een belangrijk signaal voor de ernst van de ontsteking op dat moment.

Bepaling calprotectine
Sinds het najaar van 2021 is de Flarometer in het UMCG beschikbaar voor alle kinderen met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. De kinderen kunnen zelf of samen met hun ouders bijhouden welke klachten ze hebben en met behulp van een app op hun smartphone het calprotectine in hun ontlasting meten. De artsen kunnen in het elektronisch patiëntendossier de uitslag ook zien. Als de ontstekingswaarde hoog is kan snel een afspraak worden gemaakt. Zo kunnen kinderen thuisblijven als het kan en naar het ziekenhuis komen als het moet.

Nu ook voor volwassenen
‘We hebben nu uitgebreid ervaring kunnen opdoen met deze innovatieve manier van zorg en de moeilijkheden die horen bij het begin opgelost’, vertelt UMCG-arts Patrick van Rheenen. ‘De druk op de polikliniek is sinds de introductie enorm afgenomen. Onze patiënten en ook de artsen zijn enorm tevreden over deze innovatieve manier van zorg.’

Dankzij een ZonMw-subsidie van bijna 250.000 euro wordt de nieuwe zorgtechnologie ook beschikbaar gemaakt voor volwassenen in het UMCG en tegelijkertijd voor patiënten van het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Voor het Isala Ziekenhuis zijn nog aanpassingen nodig in de infrastructuur, zoals aansluiting in het elektronische patiëntendossier.  

Vervolg
De volgende stap in het project, dat in totaal twee jaar duurt, is het verder uitbouwen van thuismonitoring. Voor patiënten die zichzelf injecteren met een geneesmiddel is het straks mogelijk om via een vingerprik bloed af te nemen voor het bepalen van de medicijnspiegel. Patiënten hoeven dan nog minder vaak naar het ziekenhuis.

Meer informatie
Lees meer over de Flarometer en de aanpak van het project in het interview van 30 oktober 2023 met prof. dr. Patrick van Rheenen over het Flarometer-project Successful Integration of IBDoc® Fecal Calprotectin Home Test into an HL7 Hospital Remote Monitoring System: Flarometer

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.