Pre-symptomatisch Covid-19 vaststellen met een smartwatch

De coronapandemie blijft ons teisteren. Wat zal het geweldig zijn om Covid-19-infecties te kunnen detecteren, ruim voordat de symptomen zich voordoen. Dat kan echt een doorbraak zijn in de bestrijding. Volgens wetenschappers is dat mogelijk met behulp van smartwatches, zoals Apple Watch, Garmin en Fitbit-horloges. En wel omdat al vóórdat mensen zich ziek voelen er een subtiele verandering plaatsvindt in de hartslag en dit met smartwatch data aantoonbaar is.

De hartslagvariabiliteit – de variatie in tijd tussen elke hartslag – is ook een maat voor hoe goed het immuunsysteem van een persoon werkt. Juist omdat Covid een sterke inflammatoire gebeurtenis is, is het mogelijk om met behulp van een smartwatch te kunnen voorspellen of iemand is besmet, voordat hij het zelf weet of voordat het is vastgesteld met een test.

Tot zeven dagen eerder

Mensen met Covid-19 ondervinden een lagere hartslagvariatie, ofwel: weinig variatie in de tijd tussen de hartslagen, in tegenstelling tot Covid-negatieve personen, zo bleek uit de Warrior Watch Study. De smartwatch toonde deze subtiele, maar significante veranderingen in de hartslagvariabiliteit, maar liefst tot zeven dagen voordat deelnemers een positieve test hadden dat de coronabesmetting bevestigde.

Data versus traditionele aanpak

Een veelbelovende uitkomst. Want juist een van de uitdagingen bij Covid-19 is dat veel mensen geen symptomen hebben en toch besmettelijk zijn. Dat maakt het uiterst moeilijk om deze infectie te beheersen. Met behulp van een smartwatch kan dus de besmetting worden vastgesteld, sneller ook en zo kan er eerder worden ingegrepen dan volgens de traditionele methode van wachten tot iemand symptomen heeft, zich laat testen en bij positieve uitkomst in quarantaine gaat.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat zeven tot veertien dagen na de diagnose met Covid-19 de hartvariabiliteit begint te normaliseren en niet langer meer statistisch verschilt van de patronen van degenen die niet zijn geïnfecteerd.

Cruciale rol voor draagbare technologie

Het idee van de inzet van een smartwatch bij gezondheidsonderzoek is niet nieuw. Eerder is al aangetoond dat smartwatches en eenvoudige pulsoximeters kunnen worden gebruikte voor de vroege detectie van de ziekte van Lyme en in retrospectieve studies kunnen hartslag en huidtemperatuur worden gebruikt om virale luchtweginfecties, waaronder asymptomatische infecties, op te sporen. Experts stellen dat draagbare technologie een cruciale rol kan spelen bij het indammen van de pandemie en andere overdraagbare ziekten.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Digitale coach voor mensen met hartfalen

SanaCoach Hartfalen is een virtuele coach, die vragen beantwoordt en adviezen geeft. Patiënten hebben via deze app ook contact met de hartfalenverpleegkundige in het ziekenhuis.