Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Pilot telebegeleiding COPD-patiënten in eerste lijn

EmmaCOPD is een telebegeleidingstoepassing, bestaande uit een coachingsfunctie en een smartphone. Het ondersteunt patiënten met COPD om voldoende te bewegen en om longaanvallen vroegtijdig te herkennen. Ziekenhuis Tergooi start in haar regio met huisartsen en fysiotherapeuten met het aansluiten van patiënten op deze toepassing. Het is voor het eerst dat EmmaCOPD wordt ingezet voor patiënten die onder behandeling zijn van de huisarts.

Het betreft een pilot, waarbij de nadruk – anders dan bij toepassing in het ziekenhuis – sterker ligt op het opbouwen van voldoende fysieke conditie om zo steviger te staan als een aanval zich aandient.

In deze pilot wordt een aantal stabiele patiënten vanuit de tweede lijn terugverwezen naar de eerste lijn. Patiënten worden met EmmaCOPD op afstand begeleid door de praktijkondersteuner, huisarts en fysiotherapeut. Via EmmaCOPD kan de specialist digitaal betrokken blijven bij de patiënt en kan hij meekijken, indien nodig.

Coaching
Met de coachingsfunctie kan de eigen fysiotherapeut patiënten op afstand coachen met behulp van een Fitbit-smartwatch en aangepaste software. Wanneer zich de symptomen van een aanstaande longaanval voordoen, dan kan de smartphone-app de COPD-patiënt via een speciaal algoritme helpen de juiste actie te nemen om de aanval te voorkomen.

In de dagelijkse begeleiding vervult de mantelzorger van de patiënt een belangrijke functie, indien de patiënt daarmee instemt, en als buddy ondersteuning bieden. Als de patiënt moeite heeft om aan zijn persoonlijke activiteitendoelen te behalen, kan deze buddy namelijk een sms’je of appje sturen.

Daling ziekenhuisopnames
EmmaCOPD is twee jaar lang door het Leiden UMC onderzocht. Hier bleek dat het aantal ziekenhuisopnames van patiënten die gebruikmaken van de app met 70% daalde, gemiddeld met negen opnamedagen per patiënt per jaar.

Bronnen: TerGooi, MedicineMen

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.