Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Thuismonitoring in ivf-traject met urinetest

Vol verwachting

Met een simpele urinetest kunnen vrouwen tijdens een ivf-traject zelf in de gaten houden wanneer ze een eisprong hebben. Dit blijkt net zo betrouwbaar als ziekenhuismonitoring met een echo. Dit is de uitkomst van een Nederlands wetenschappelijk onderzoek.

Omdat het moment vlak na de eisprong cruciaal is voor een succesvolle behandeling moet bij ivf de menstruatiecyclus op de voet worden gevolgd. Daar waren tot nu toe in korte tijd drie, soms vier, bezoekjes aan het ziekenhuis voor nodig om een interne echo van de eierstokken te maken.

Zelfde resultaat, lagere kosten
Thuismonitoring door middel van een urinetest doet het net zo goed als ziekenhuismonitoring bij het plaatsen van ingevroren embryo’s bij vrouwen in de natuurlijke cyclus. Er is sprake van vergelijkbare zwangerschapsresultaten en gezonde baby’s. Tegelijk is inzet van de urinetest 80 procent goedkoper dan de bestaande methode van monitoring en het is patiëntvriendelijker. Dat blijkt uit de Antarctica-2-studie, opgezet met 23 ziekenhuizen in Nederland. In totaal namen 1.464 vrouwen deel aan deze studie. De uitkomsten zijn recent gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet

Patiëntvriendelijker
Voor vrouwen is het uiteraard prettiger om zelf in de eigen omgeving een urinetest te doen en het bespaart veel controles in het ziekenhuis. ‘Vrouwen moesten vroeger drie, vier keer naar het ziekenhuis komen om een echo van hun eierstokken te maken’, vertelt onderzoeker Femke Mol in het Radio 1-journaal. ‘Daarna was een injectie nodig om de eisprong op te wekken, vlak voor het moment waarop die via de natuurlijke weg zou plaatsvinden.’ In de studie is een bestaande urinetest gebruikt als alternatief voor die echo’s. Uit het onderzoek blijkt dat die test even betrouwbaar is. Bovendien is er geen injectie meer nodig, omdat de natuurlijke cyclus in de nieuwe methode leidend is. 

Op naar standaardzorg
Omdat vrijwel alle Nederlandse ivf-klinieken hebben meegedaan aan de studie, is de verwachting dat de nieuwe methode snel de standaard kan worden. Daarnaast hebben de uitkomsten van dit onderzoek waarschijnlijk implicaties voor alle ivf-behandelingen wereldwijd.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Cursus POCT op 9 februari 2024 in Leiden 

Gebruik van POC-apparatuur neemt een hoge vlucht. De Hogeschool Leiden CBD verzorgt op 9 februari 2024 een ééndaagse cursus over alle facetten van point-of-care-testing (POCT). 

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.