Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Voorlopig geen spirometrie in de huisartsenpraktijk

Geen spirometrie in de huisartsenpraktijk. De CAHAG heeft dit advies uitgebracht vanwege het sterk toenemende aantal SARS-CoV-2 besmettingen. De voorwaarden waaraan spirometrie in deze fase van de pandemie moet voldoen, zijn het beste geborgd in ziekenhuizen. Gezien de grote belasting van de ziekenhuizen is het dringende verzoek om hier alleen gebruik van te maken als het echt strikt noodzakelijk is.

De CAHAG volgt voor spirometrie de richtlijn van de European Respiratory Society (ERS) voor spirometrie tijdens de COVID-pandemie. Voor een groot deel van Nederland is er inmiddels sprake van een zorgelijke tot ernstige situatie. De verwachting is dat het aantal besmettingen voorlopig alleen nog maar verder toeneemt. Vandaar dat het advies aangepast is in: ‘geen spirometrie, tenzij echt noodzakelijk en dan onder strikte voorwaarden’.

Nieuwe adviezen

De nieuwe CAHAG-adviezen, die per 6 oktober 2020 zijn ingegaan, luiden als volgt:

1. Er wordt afgeraden om spirometrie te verrichten in de huisartsenpraktijk.

2. Mogelijk is het in uw regio (nog) wel mogelijk om patiënten door te verwijzen voor diagnostische spirometrie in het ziekenhuis. Wees daar terughoudend in en doe dat alleen als dit klinisch noodzakelijk is en in goed overleg met de longarts.

3. Behandel voorlopig de patiënten met een sterk vermoeden op astma en COPD als zodanig pragmatisch. Deze behandeling moet u zien als een proefbehandeling en dit laat onverlet dat goede diagnostiek op een later tijdstip noodzakelijk blijft. Houdt er rekening mee dat er overlap bestaat in het klachtenpatroon van COVID, astma en COPD.

4. Probeer zo veel mogelijk de zorg voor patiënten met astma en COPD wel door te laten gaan. Een goede mogelijkheid hiervoor is het digitale consult. Een webinar met tips over hoe je dit kunt organiseren staat op de CAHAG-website.

5. Laat de patiënt alleen de eigen medicatie gebruiken bij het controleren van de inhalatietechniek. Gebruik geen placebo’s. Er is goede ervaring met digitale ondersteuning in inhalatietechniek (videobellen of opgenomen filmpjes). Indien noodzakelijk kan de incheck DIAL gebruikt worden. Voorwaarde is dat voor elke patiënt een nieuw mondstuk met eenwegklep wordt gebruikt en het apparaat voor en na elk gebruik aan de buitenzijde gedesinfecteerd wordt.

6. De CASPIR-basiscursus is tot nadere orde uitgesteld. Wel vinden digitale nascholingsavonden plaats (module 6) en kunt u uw spirometriekennis up-to-date houden door deel te nemen aan CASPIR Online.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.