Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

13-wekenecho voor alle zwangeren

Een echo in de 13e week van de zwangerschap. Dit krijgen vrouwen vanaf 1 september a.s. aangeboden in het kader van de IMITAS-studie. In dit wetenschappelijk onderzoek wordt bekeken of het toevoegen van een 13-wekenecho meerwaarde biedt voor prenatale screening.

Het vroeg in de zwangerschap ontdekken van lichamelijke afwijkingen kan een voordeel zijn, maar het is onbekend of aangeboren afwijkingen rond 13 weken al zo duidelijk zijn dat de prognose met zekerheid kan worden vastgesteld. Zo kan het ook leiden tot extra onzekerheid bij de aanstaande ouders.

Vandaar dat de 13-wekenecho plaatsvindt in het kader een IMITAS-studie. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn verantwoordelijk voor dit wetenschappelijk onderzoek, dat wordt uitgevoerd met subsidie van ZonMw.

Van studie naar reguliere inzet
Het wetenschappelijk onderzoek richt zich op de testeigenschappen van de echo, de uitkomsten van de zwangerschappen, maar ook op de ervaringen van zwangeren en zorgverleners; evenals de voorwaarden voor implementatie na de studie. Als de resultaten bekend zijn, besluit het ministerie van VWS of ook deze echo wordt aangeboden als reguliere screening tijdens de zwangerschap. De studie duurt tot en met 2024.

De 13-wekenecho
Evenals de 20-wekenecho valt de 13-wekenstudie onder prenatale screening. Aanstaande ouders kiezen zelf of ze deze willen laten doen. Als zij kiezen voor de 13 wekenecho stemmen zij in met deelname aan de IMITAS-studie. De echo wordt uitgevoerd door speciaal hiervoor opgeleide echoscopisten. Als de echoscopist een lichamelijke afwijking bij het ongeboren kind vermoedt, krijgt de zwangere vervolgonderzoek aangeboden. Dit vindt plaats bij een Centrum voor Prenatale Diagnostiek in een academisch ziekenhuis.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.