Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Bij hartstilstand slaat smartwatch alarm

Smartwatch kan levens redden

Een smartwatch die middels sensoren een hartstilstand kan signaleren en direct 112 en burgerhulpverleners alarmeert. Die is nog niet op de markt, maar moet er wel binnen drie jaar komen. Voor de ontwikkeling daarvan heeft de Hartstichting een kleine 1,9 miljoen beschikbaar gesteld. 

Het geld gaat naar twee onderzoeksprojecten, één geleid vanuit de Technische Universiteit Eindhoven en één vanuit het Radboudumc. Ook bedrijven werken mee aan de onderzoeken.

Directe hulp is essentieel
Elk jaar treden er 17.000 hartstilstanden op buiten het ziekenhuis. Bij veel mensen die buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen, zijn geen getuigen aanwezig die directe hulp kunnen verlenen en die 112 kunnen bellen. Adequate hulpverlening binnen 6 minuten na een hartstilstand is echter essentieel om te kunnen overleven. Technologische oplossingen zijn van groot belang om hun leven te kunnen redden. Daarom honoreert de Hartstichting onderzoek dat moet leiden tot smartwatches die een hartstilstand kunnen signaleren én direct hulpdiensten alarmeren. 

De onderzoekers verwachten dat deze oplossing vooral winst kan opleveren voor vrouwen. Zij krijgen namelijk vaker een hartstilstand zonder dat er een getuige bij is. Mogelijk komt dat doordat met name wat oudere vrouwen vaker alleen wonen dan mannen. Ook heeft onderzoek uitgewezen dat vrouwen minder vaak gereanimeerd worden door omstanders. Het is onduidelijk waarom.

Stapje verder
Natuurlijk bestaan er al diverse slimme horloges die het hartritme monitoren en een signaal geven bij afwijkende waarden. Ook zijn er smartwatches met een ingebouwde ECG-functie. De nog te ontwikkelen smartwatches gaan echter een stapje verder. Sensoren daarvan moeten kunnen registreren of iemand valt en kunnen meten in de kleinste bloedvaatjes in de huid of het hart nog klopt. Daarbij zijn ze voorzien van GPS-technologie, zodat hulpdiensten direct de exacte locatie weten en daar snel ter plekke kunnen zijn. Daarnaast worden de locatiegegevens doorgestuurd naar het oproepsysteem van HartslagNu, zodat de burgerhulpverleners in de directe nabijheid worden gealarmeerd. Juist die functies maken het verschil met de bestaande smartwatches.

Over dit initiatief
De Hartstichting bracht voor dit onderzoek verschillende partijen bij elkaar. Bij het Eindhovense onderzoek zijn Amsterdam UMC, Tilburg Universiteit, Philips, het Catharina ziekenhuis en Stan betrokken. Bij het Nijmeegse onderzoek Corsano Health, Reinier de Graaf Gasthuis en Erasmus MC. Zie hier meer informatie over beide onderzoeken.

Financiering
Deze projecten financiert de Hartstichting vanuit de PPS-toeslag die door de Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland) beschikbaar is gesteld aan de Hartstichting om publiek-private samenwerkingen te stimuleren.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.