Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Onderzoek naar inzet troponine-sneltest in de eerste lijn

Uitsluiten van cardiale ischemie

Elke dag opnieuw melden komen patiënten met pijn op de borst op het spreekuur van de huisarts. Uit angst een ernstige diagnose te missen, worden veel patiënten doorverwezen naar de tweede lijn. Dat is niet altijd nodig. Leids onderzoek richt zich op een nieuwe beslisregel om de huisarts te helpen een cardiale oorzaak uit te sluiten. Een dergelijke beslisregel, in combinatie met een troponine-sneltest, kan onnodige verwijzingen voorkomen.

Een troponine-sneltest wordt al ingezet bij triage van pijn op de borst in de ambulance. In de POB-HELP-studie wordt gekeken naar de inzet daarvan in de eerste lijn. Kan een beslisregel in combinatie met deze point-of-care-test de huisarts helpen cardiale ischemie als oorzaak van pijn op de borst veilig uit te sluiten? Als dat het geval blijkt te zijn, neemt het aantal verwijzingen naar het ziekenhuis voor pijn op de borst naar verwachting af met zo’n 10 procent. En dat betekent een jaarlijkse besparing van 60 miljoen euro. 

Snelle doorverwijzing
Uit angst een ernstige diagnose te missen worden patiënten met pijn in de borst al snel verwezen naar het ziekenhuis, terwijl dit in de meeste gevallen achteraf niet nodig blijkt. Het besluit is lastig te nemen. Op dit moment moet de huisarts op basis van de omschrijving van de klachten en het lichamelijk onderzoek onderscheid maken tussen een mogelijk levensbedreigende aandoening en niet-acuut gevaarlijke oorzaken van pijn op de borst.  

Besluit met behulp van poct
Een verhoogde troponinewaarde in het bloed kan een teken van een hartinfarct zijn. Met behulp van een point-of-care-test kan de hoeveelheid troponine in het bloed worden gemeten. In deze geclusterde, gerandomiseerde studie wordt onderzocht of een stappenplan, bestaande uit een vingerprik high-sensitivity troponine-test in combinatie met de Marburg Heart Score, de huisarts kan helpen een hartinfarct veilig uit te sluiten of iemand door te sturen. Het onderzoek vindt plaats bij huisartspraktijken en huisartsenposten in de regio Leiden en Maastricht. De resultaten van de POB-HELP-studie worden verwacht in 2025. 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

gerelateerde links en partnerartikelen

 

Uw POCT systeem hier zichtbaar? Meer info

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.