Delftse studenten winnen prijzen met project Sci-Phi 29

Het TU Delft iGEM (International Genetically Engineered Machine) team heeft een oplossing gevonden om het aantal bacteriesoorten dat kan worden gebruikt voor onderzoek te vergroten. Met hun presentatie wonnen ze tijdens de iGEM-wedstijd in Boston twee prijzen. Dit is de grootste internationale wedstrijd voor studenten met betrekking tot synthetische biologie.

Momenteel kunnen wetenschappers maar enkele bacteriesoorten inzetten om bepaalde eiwitten te produceren. Zoals de E. Coli, die insuline maakt als medicijn voor diabetespatiënten. Dit gebeurt door genen toe te voegen aan de bacterie. Dat kan nog niet bij alle bacteriën. iGEM TU Delft ontwikkelde een nieuwe methode waarmee onderzoekers nog veel meer bacteriesoorten naar hun hand kunnen zetten.

PHi29 breder inzetbaar

Het Delftse team deed dit door de universele componenten van een virus voor bacteriën, genoemd phi29, breder inzetbaar te maken. Dankzij hun project, Sci-Phi 29, zouden we in de toekomst nieuwe antibiotica kunnen vinden of efficiënter biobrandstof kunnen produceren.

Potentie van bacteriën benutten

Bacteriën hebben heel veel potentie. Ze kunnen allerlei verschillende soorten stoffen omzetten en produceren, bijvoorbeeld antibiotica of insuline. Maar ook voor heel andere zaken, zoals het afbreken van microplastics.

Op dit moment is het nog niet mogelijk om de potentie van elke bacterie te benutten. Elke bacterie ‘spreekt’ zijn eigen taal en elke taal moet eerst begrepen worden voordat er iets met die bacteriën kan worden gedaan, wat onderzoek naar diverse inzettingen van bacteriën limiteert. Het platform van de groep studenten omzeilt dit probleem door gebruik te maken van een systeem dat onafhankelijk van de bacterie is. Dit kan onderzoek bevorderen en legt de fundering voor een nieuw scala aan onderzoeksmogelijkheden.

Twee prijzen

Het team uit Delft won dit jaar de prijs voor beste van de track (Best Foundational Advance) en DNA fragmenten collectie (Best Part Collection).

 

 

 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Hoe beweegt de Parkinson-patiënt thuis?

Een smartwatch meet bij Parkinson-patiënten hoe het thuis gaat. Dat gebeurt doorlopend én via testen op gezette tijden. Als het ware een neurologisch onderzoek op afstand.