Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Echo als vervanging van mammografie

Echo van de borst

Geen mammografie maar een echo als eerste stap bij borstkankeronderzoek. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat dit een betrouwbare aanpak is bij lokale borstklachten zoals een knobbeltje, een zwelling of een pijnlijke plek. Een echo is goedkoper dan een mammogram en minder pijnlijk, met daarbij het grote voordeel dat vrijwel direct kan worden beoordeeld of er al of niet sprake is van borstkanker. 

Een grootschalig Nederlands onderzoek heeft dit aangetoond. Met een echo kan een borstradioloog vrijwel zeker borstkanker uitsluiten. Dat betekent dat veel vrouwen snel kunnen worden gerustgesteld. Alleen als er na de echo nog twijfels zijn over de diagnose, wordt er vervolgens nog een mammografie verricht. 

Omkering in volgorde
En dat is een andere volgorde dan de standaardmethode. Daarbij wordt eerst een mammogram gemaakt. Meestal geeft deze nog onvoldoende uitsluitsel over de aard van de afwijking, waarna vrijwel altijd een aanvullende echo volgt. Borstradiologen van het Radboudumc hebben het initiatief genomen tot een grootschalig onderzoek naar een omkering van deze wijze: starten met een echo. Uit de studie blijkt dat dit een betrouwbare aanpak is: een echo kan met 99,8 procent zekerheid borstkanker uitsluiten. Vier op de vijf van de 2.000 vrouwen in het onderzoek kon al tijdens de echo worden gerustgesteld, omdat het ging om een goedaardige bevinding, bijvoorbeeld een cyste. Bij slechts één op de vijf vrouwen was vervolgonderzoek nodig. Deze methode kan veel onzekerheid voorkomen: jaarlijks komen in ons land zo’n 70.000 vrouwen in het ziekenhuis met een knobbeltje of zwelling in de borst. Daarbij is een echo veel minder belastend dan een mammografie.

Vervolg
De onderzoekers hebben een stroomdiagram opgesteld waarin aangegeven wordt wanneer er ná een echo verder borstonderzoek nodig is. Er komt een vervolgstudie naar de toepasbaarheid van dit stroomdiagram en het effect van het daadwerkelijk weglaten van mammografie. Bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker zal de echo de mammogram in ieder geval niet vervangen. Met een echo controleert de borstradioloog namelijk alleen dat deel van de borst waar de klacht is. Een mammogram checkt beide borsten, dat is met een echo te veel werk. 

Meer informatie
Het onderzoek is gepubliceerd in RadiologyUltrasound and DBT in women with focal breast complaints: results of the Breast Ultrasound Trial (BUST). Of zie  het persbericht van het Radboudumc over de uitkomsten. 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.