Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Extra echo’s niet effectief voor opsporing groeivertraging

Zijn extra echo’s bij laag risico zwangeren effectief? Uit de IRIS-studie blijkt dat dit niet bijdraagt aan vermindering van het aantal baby’s met ernstige gezondheidsproblemen bij de geboorte. Dat is de conclusie uit dit onderzoek onder ruim 13.000 zwangeren in 60 verloskundige praktijken. Op basis van de uitkomsten zullen de onderzoekers van VWS adviseren om af te zien van het standaard aanbieden van twee extra echo’s in het derde trimester van de zwangerschap.

In de IRIS-studie gaven alle verloskundigen de zwangere vrouwen eerst de gebruikelijke zorg. Voor het onderzoek gingen met tussenpauzen van drie of vier maanden 20 verloskundige praktijken ertoe over alle vrouwen in het derde trimester van de zwangerschap als routine bovenop de gebruikelijke zorg nóg twee echo’s aan te bieden: één tussen 28 en 30 weken en één tussen 34 en 36 weken.

Minimaal verschil met controlegroep

Het verschil in gezondheid bij de geboorte tussen kinderen uit de interventiegroep en de controlegroep bleek minimaal te zijn. Het percentage kinderen met ernstige gezondheidsproblemen was respectievelijk 1,7% en 1,8%. Dit verschil van 0,1% is dus statistisch niet significant.

Duidelijkheid

Met deze uitkomsten kunnen de onderzoekers het ministerie van VWS adviseren af te zien van het standaard aanbieden van twee extra echo’s in het derde trimester van de zwangerschap aan vrouwen in de verloskundige praktijk. Deze echostrategie blijkt in deze groep niet geschikt om het aantal zieke baby’s bij de geboorte te reduceren. In dat opzicht kan de uitkomst van dit onderzoek teleurstellend lijken. Maar het is wel duidelijk.’

Preventie

Blijft de vraag hoe het dan wel kan lukken meer baby’s gezond geboren te laten worden en groeivertraging tijdig op te sporen. Betere echoscopie? Andere groeicurves gebruiken? Meer gebruik maken van biomarkers? Sneller reageren op signalen van vrouwen over de gezondheid van hun baby? In ieder geval nog sterker inzetten op een gezonde leefstijl. Roken, alcohol- en drugsgebruik zijn risicofactoren voor de baby. Daarnaast is het zaak te blijven zoeken naar methoden om de vroege opsporing van groeivertraging en gezondheidsproblemen bij baby’s te verbeteren.

Meer informatie

Zie alle informatie over de IRIS-studie op de site van ZonMw

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Echo als vervanging van mammografie

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat vrouwen met een knobbel of zwelling in hun borst beter eerst een pijnloze echo kunnen krijgen in plaats van een meer belastende mammografie.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.