Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Financiële injectie voor ontwikkeling biomarkers

Met inzet van digitale biomarkers is personalized healthcare mogelijk. Het gaat om digitale metingen die gezondheidsbeslissingen ondersteunen. Via digitale tools, zoals smartphones of wearables, kunnen continu biomarkers worden verzameld. En juist die datapatronen kunnen leiden tot het aanbieden van medische behandelingen op maat. Het Nijmeegse bedrijf Orikami richt zich op de ontwikkeling van deze digitale biomarkers. Ze krijgt van Healthy.Capital een investering van 600.000 euro om een groep van 25.000 patiënten gepersonaliseerd te behandelen.

De investering van Healthy.Capital moet de groei van Orikami versnellen en wordt ingezet voor de lancering van het digitale biomarker platform en MS Sherpa.

MS Sherpa

Met MS Sherpa van Orikami kunnen MS-patiënten zelf monitoren of hun medicatie het beoogde effect heeft. Ze kunnen onder andere hun loopsnelheid bijhouden – een indicatie van de progressie van de ziekte of terugval – en op de smartphone-app testen doen om impact op cognitie te onderzoeken. Die persoonlijke data en inzichten kunnen vervolgens worden gebruikt in de klinische besluitvorming. De objectieve informatie geeft een veel reëler beeld van het dagelijks verloop dan een patiënt kan weergeven in zijn jaarlijkse gesprek met de neuroloog. Het maakt ook zorg op afstand mogelijk. Want met een algoritme kan in de toekomst een arts bijvoorbeeld op afstand meten of een voorgeschreven middel effectief is of hoe de conditie is en zonodig de patiënt oproepen langs te komen.

Naast loopsnelheid en cognitie wil Orikami met MS Sherpa ook data verzamelen over andere klachten die iets zeggen over de ziekteprogressie, zoals vermoeidheid en sociale participatie. Daartoe zijn een aantal metingen ontwikkeld, waaronder eye tracking voor vermoeidheid en gps-tracking voor sociale participatie. Deze worden momenteel in klinisch onderzoek gevalideerd.

Healthy.Capital

Healthy.Capital is een venture capital fonds dat investeert in jonge, veelbelovende Nederlandse ondernemingen die zich met hun innovatieve oplossingen richten op de Health & Care sector. Ze ondersteunt start-ups, naast het inbrengen van kapitaal, met het optimaliseren van de bedrijfsvoering in de brede zin van het woord. Niet alleen de partners van het fonds, maar ook alle betrokken investeerders zijn zelf ondernemer. ‘Met ondernemers, voor ondernemers’ dus, waarbij gebruik wordt gemaakt van de SEED Capital Regeling van de overheid om de gezondheidszorg te stimuleren.

Next level gezondheidszorg

Waarom is de financieringsaanvraag van Orikami gehonoreerd? “Persoonlijke gezondheidszorg wordt steeds belangrijker”, stelt Jan Folkert Kunst, managing partner Healthy.Capital. “We moeten af van het one-size-fits-all principe en komen tot gepersonificeerde zorg. Biomarkers spelen daarin een belangrijke rol. Orikami heeft veel ervaring met en kennis over neurologische biomarkers, die niet noodzakelijk alleen kunnen worden gebruikt voor neurologische aandoeningen, zoals MS of Parkinson, maar ook voor andere ziektebeelden. Dan praat je echt over next level gezondheidszorg.”

 

Gerda van Beek

 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

VR-technologie voor bloedgasanalyse

Visual Blood: een methode om met VR point-of-care bloedgasresultaten te interpreteren. Anesthesiologen kunnen daarmee mogelijk makkelijker patronen herkennen.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.