Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Hoe beweegt de Parkinson-patiënt thuis?

Het draaien van de handen – traagheidstest
Een geavanceerde smartwatch kan helpen om betrouwbaar inzicht te krijgen in hoe het thuis gaat met mensen met de ziekte van Parkinson. Een ziekenhuisbezoek biedt namelijk geen goed beeld. Dankzij inzet van de smartwatch is het mogelijk om in de thuissituatie de kernsymptomen van Parkinson en de effecten van medicatie betrouwbaar te meten.

Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door het Radboudumc in samenwerking met Verily. De publicatie van deze Verily Study Watch is recentelijk opgenomen in de NPJ Digital Medicine

In de eigen leefomgeving
Er zijn verschillende nieuwe behandelmethoden in ontwikkeling waarbij objectieve meting van de effecten van belang is. Daarom is het essentieel om de ernst van de ziekte van Parkinson nauwkeurig in kaart te brengen. Dat lukt niet bij een ziekenhuiscontrole, omdat dit een stressvolle gebeurtenis is voor de patiënt. Sommige symptomen, zoals trillen, worden daardoor erger. Ander daarentegen, zoals bijvoorbeeld lopen, verbeteren juist. De inzet van het onderzoek is een objectieve meting in de eigen leefomgeving. Bij de Verily Study Watch dragen de deelnemers een onderzoekshorloge. Met behulp van de bewegingssensoren in de smartwatch worden belangrijke Parkinson-klachten in kaart gebracht, zoals veranderingen in het looppatroon en het trillen, evenals niet-motorische klachten, zoals slaapproblemen, veranderingen in de regulatie van de hartslag en de effecten van stress.

Neurologisch onderzoek op afstand
Eerdere studies bekeken ook de meerwaarde van een smartwatch, maar deze Parkinson op Maat-studie bevat verschillende nieuwe elementen. Het is wereldwijd de grootste Parkinson-studie naar een draagbare sensor en mensen worden veel langer gevolgd. Data worden continu verzameld. Daarnaast voeren de deelnemers op gerichte tijden verschillende testen uit, zoals het strekken en laten rusten van de armen om het trillen te meten, een stuk lopen om de armzwaai te meten, het opstaan uit een stoel om de balans te meten en het draaien van de handen om te kijken naar traagheid. Het is als het ware een neurologisch onderzoek op afstand, terwijl precies bekend is welke bewegingen de deelnemer uitvoert. Zo blijkt het mogelijk om de kernsymptomen van de ziekte van Parkinson en de effecten van medicatie betrouwbaar te meten in de thuissituatie. 

Ziekteprogressie meten
De volgende stap is te kijken of het slimme horloge kan worden gebruikt om ziekteprogressie over langere tijd te meten. ‘We hebben nu een instrument dat kan worden gebruikt als nieuwe digitale thermometer voor Parkinson’, zegt Bas Bloem, hoogleraar neurologie Radboudumc. ‘Hiermee kunnen we het effect van nieuwe, ziekte-remmende therapieën beter beoordelen, objectiever, over langere tijd, en bovendien bij de mensen thuis.’ 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

VR-technologie voor bloedgasanalyse

Visual Blood: een methode om met VR point-of-care bloedgasresultaten te interpreteren. Anesthesiologen kunnen daarmee mogelijk makkelijker patronen herkennen.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.