Uit onderzoek blijkt dat het voor mensen lastig is om te beoordelen of een huidplekje moet worden onderzocht door een arts. De app SkinVision bepaalt op basis van een foto van een verdacht plekje hoe groot de kans is dat het huidkanker is. Twee praktijkstudies tonen aan dat app geschikt lijkt voor het opsporen van huidkanker en herkenning van goedaardige plekjes.
De app maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en geavanceerde algoritmen om foto’s van de huid te analyseren en mogelijke tekenen van huidkanker te detecteren. De app maakt gebruik van een classificatiesysteem om plekken te categoriseren als laag risico, verhoogd risico of hoog risico. De foto’s die in de app worden geüpload en de beoordeling van het algoritme worden ook nog bekeken door een team van tele-dermatologen. Als die het niet eens zijn met de beoordeling, krijgt de gebruiker een aanvullend bericht. De app is overigens niet geschikt voor de beoordeling van plekken die bedekt zijn met veel haar. Ook plekken op een donkere huid worden minder vaak correct beoordeeld door het algoritme.
Meer declaraties
Twee dermatologen van het Erasmus MC deden een studie naar de declaratiegegevens van een Nederlandse zorgverzekeraar die de app vergoed. Daaruit blijkt dat voor de gebruikers van de app 30 procent meer declaraties zijn ingediend voor behandeling van huidkanker dan voor niet-gebruikers van de app. De declaraties betreffen zowel kwaadaardige huidtumoren als goedaardige huidtumoren en moedervlekken. Op basis van die uitkomsten lijkt gebruik van de app een positief effect te hebben op het opsporen van meer huid(pre)maligniteiten.
Geruststelling
Huidkanker wordt vooral veroorzaakt door blootstelling aan UV-straling. Het aantal patiënten met huidkanker neemt in ons land jaarlijks toe. Bij twijfel over een onrustig plekje consulteren veel mensen de huisarts. Met de app is het mogelijk zelf een check te doen. De tweede studie onderzocht het nut daarvan. Mensen die vanwege een verdacht plekje op de huid een afspraak hadden met de huisarts gebruikten op verzoek van de onderzoekers voorafgaand aan het consult eerst de app. Daarna volgde de afspraak met de huisarts. Van degenen die van de huisarts te horen kregen dat het een goedaardige aandoening betrof, voelde de helft zich reeds gerustgesteld door de uitkomst van de app. Ze gaven aan dat ze met de uitkomst van de app niet naar de huisarts waren gegaan. De inzet van de SkinVision-app lijkt dus geschikt om eerst te bekijken of iemand naar de huisarts moet met een verdacht plekje. De onderzoekers geven tegelijk aan dat er een grote prospectieve studie nodig is om deze bevindingen te valideren.
Meer informatie
Lees meer over de twee onderzoeken op de site van het Erasmus MC. Een aantal verzekeraars, waaronder Zilveren Kruis en Nationale Nederlanden, vergoedt voor haar verzekerden de kosten van deze app. Zie ook de (Nederlandse) website van SkinVision en de downloads bij App Store en Google Play Store.