Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Multiple Breath Washout test biedt inzicht in functioneren van longen

Naast spirometriemetingen zijn er inmiddels ook andere technieken ontwikkeld om de longfunctie te meten. Eén van deze nieuwe methoden is de zogenaamde ‘Multiple Breath Washout test’ (MBW). Deze test geeft informatie over het vermogen van de longen om lucht te verversen. Dat geeft een goed beeld over het algeheel functioneren van de longen.

Spirometriemeting richt op (blaas)techniek en spierkracht. Bij een MBW-test daarentegen adem je alleen zuurstof in. Bij elke ademhaling neemt daardoor de hoeveelheid andere ‘gassen‘ in de longen af. In de test wordt gekeken hoeveel ademhalingen iemand nodig heeft om de lucht in de longen te verversen. Dit geeft informatie over het functioneren van de longen, uitgedrukt in een LCI-waarde (‘Lung Clearance Index)’. Iemand met een lage LCI-waarde hoeft minder vaak in- en uit te ademen om alle lucht te verversen dan iemand met een hoge LCI-waarde, die lastiger gassen uit de longen kan verwijderen. Een lage waarde is dus beter dan een hoge, terwijl dit bij de standaard blaastesten juist andersom is.

Radboudumc

Voor een goed resultaat zijn meerdere metingen nodig, die per keer slechts enkele minuten in beslag nemen. Een MBW-test duurt daardoor in totaal gemiddeld ongeveer een half uur. Tijdens de meting hoeft de patiënt alleen maar rustig adem te halen door een mondstuk. Onderzoek heeft aangetoond dat de MBW-test waardevol is bij klinische onderzoeken naar cystic fribrosis (CF) (in de volksmond ook wel taaislijmziekte genoemd). De MBW-test is vooral geschikt bij jongere patiëntjes, tot zo’n zes jaar. Het Radboudumc gebruikt deze MBW-test en hoopt hiermee meer inzicht te krijgen in de longfunctie van de kinderen.

Bron: Radboudumc

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.