Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Nierpatiënten minder vaak naar het ziekenhuis door thuismonitoringsbox

SeCReT-box

Steeds meer patiënten van het Erasmus MC met een chronische nierziekte houden thuis zelf hun bloeddruk, lichaamstemperatuur en zuurstofsaturatie in de gaten. Daarvoor hebben ze de SeCreT-thuismonitoringsbox ontvangen, waarbij SeCreT staat voor: SelfCare after Renal Transplantation. Deze aanpak past bij de overtuiging van nefrologen om de zorg meer rondom de patiënt te centraliseren. ‘De patiënt moet eigenaar zijn van zijn eigen gezondheid.’ 

Patiënten met een chronische nierziekte en patiënten die een niertransplantatie hebben ondergaan, hoeven minder vaak naar het Erasmus MC dankzij thuismonitoring. Hiervoor hebben ze een speciale SeCReT-thuismonitoringsbox ontvangen. De inhoud is minder geheimzinnig dan de naam doet voorkomen. Want in deze box zit een bloeddrukmeter, een zuurstofmeter en een thermometer. Patiënten kunnen zelf thuis in alle rust de metingen uitvoeren. In een speciale app voeren ze vervolgens de resultaten van hun metingen in. De waarden komen dan direct digitaal in het elektronisch patiëntendossier van het ziekenhuis. Zo kunnen zowel de patiënt als de internist-nefroloog naar de trend en het verloop kijken. 

Uitbreiding
Zowel de artsen als de patiënten zijn tevreden over het thuismonitoringsprogramma. Reden te meer om uit te breiden, ook naar andere patiëntengroepen. Op dit moment gebruiken 220 patiënten met een nieraandoening de SeCReT-box en er zijn nog 200 boxen in bestelling. Er zijn plannen om de thuismeetapparatuur uit te breiden met een stappenteller en een weegschaal, omdat inactiviteit vaak een probleem is na een niertransplantatie. Daarnaast is de grootste wens van de nefrologen dat mensen thuis ook waardes zoals nierfunctie en medicijnspiegels kunnen meten. ‘Dan kunnen we eens in de zoveel tijd een volledig poliklinisch consult vervangen voor een videoconsult.’ 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Zouttest bij overmatige vochtinname

Een zouttest kan bij een polydipsie-polyurie syndroom aantonen of dit ‘gewoon’ overmatige vochtinname met overmatig plassen betreft, of dat AVP-deficiëntie de oorzaak is. 

POCT onmisbaar bij orgaantransplantatie

Bij orgaantransplantatie spelen point-of-care-testen een belangrijke rol. Voor optimale inzet werkt het POCT-team in het Erasmus nauw samen met het transplantatieteam.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.