Wat is het effect van plaspillen op het hydratatieniveau bij fysieke inspanning? Drogen mensen die plasmedicatie gebruiken eerder uit? Bij onderzoek daarnaar tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, maakten de deelnemers gebruik van een speciaal toilet. Dankzij de urinesensor en een slimme bril werd automatisch metingen gedaan om het vochtniveau te bepalen.
Het onderzoek omvatte drie groepen wandelaars: een groep die plaspillen (diuretica) gebruikt, een groep met andere medicijnen voor een hoge bloeddruk en een groep zonder medicatie. Diuretica worden voorgeschreven bij hoge bloeddruk en deze plasmedicatie zorgt voor afvoer van overtollig vocht. Is het voor gebruikers van plaspillen verstandig om de medicatie te verminderen bij een flinke inspanning, zoals het geval is bij de wandelvierdaagse? Deze vraag stond centraal bij deze studie.
Voorlopige uitkomsten
Uiteraard is dit wetenschappelijk onderzoek nog niet afgerond. De eerste resultaten tonen aan dat wandelaars tijdens de eerste dag van de Vierdaagse de grootste hoeveelheid vocht verliezen, waarbij 10-20 procent van de wandelaars met uitdroging over de finish kwamen. Of er een verschil is tussen de drie groepen moet de komende weken blijken uit de aanvullende analyses, maar hier lijkt het in eerste instantie niet op. Belangrijke kanttekening is het feit dat de weersomstandigheden tijdens deze editie van de Vierdaagse relatief mild waren, waardoor de vochtregulatie van het lichaam in mindere mate werd uitgedaagd dan tijdens warmere omstandigheden.
Smart Bathroom for Health
Het ‘slimme toilet’ is onderdeel van het project Smart Bathroom for Health van OnePlanet Research Center. Met Smart Bathroom for Health wil OnePlanet via een toiletsensor het meten van het gewicht, de urine, ontlasting, bloeddruk en het zuurstofgehalte in het bloed mogelijk maken. Dat zal voor de gezondheidszorg een belangrijke innovatie zijn, met minder werklast en verbetering van de kwaliteit. Dankzij de uitkomsten kan, indien nodig, vroegtijdig worden ingegrepen, bijvoorbeeld in de ouderenzorg, waar vaker sprake is van uitdroging.
Over OnePlanet
OnePlanet Research Center is een multidisciplinaire samenwerkingsovereenkomst tussen Wageningen University & Research (WUR), Radboud Universiteit, Radboudumc en imec.
Meer lezen
Zie het artikel op de site van het Radboudumc over dit onderzoek tijdens de Vierdaagse. Lees ook het eerdere artikel op POCT.nl over de (wereldwijde) ontwikkeling van een slim toilet.