Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Onderzoek naar effect BCG-vaccin tegen coronavirus

Verkleint het BCG-vaccin de kans op infectie met het coronavirus bij 60-plussers? Of vermindert het mogelijk de ernst van de symptomen bij deze groep als er toch zo’n infectie is opgetreden? Dat zou misschien kunnen, omdat het de afweer soms verhoogt. Het Radboudumc en het UMC Utrecht gaan dit onderzoeken. In totaal kunnen 1600 ouderen deelnemen aan het onderzoek

Het BCG-vaccin is een vaccin tegen tuberculose. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het BCG-vaccin niet alleen bescherming geeft tegen tuberculose, maar ook de afweer tegen enkele andere ziekteverwekkers kan verhogen.

Wetenschappelijk onderzoek

Het is echter nog niet vastgesteld of het BCG-vaccin ook (enige) bescherming kan bieden tegen het coronavirus. Om te bepalen of het wel of niet werkt, wordt dit onderzoek nu uitgevoerd bij ouderen. Want het coronavirus blijkt vooral ouderen ernstig ziek te maken. Bij een infectie lopen zij ook het hoogste risico om aan de infectie te overlijden.

Het onderzoek moet de vraag beantwoorden of het BCG-vaccin tegen het coronavirus beschermt en/of het de ernst van de symptomen bij ouderen vermindert. Dit is het tweede onderzoek naar de invloed van het BCG-vaccin op het coronavirus dat door het Radboudumc en UMC Utrecht wordt uitgevoerd. Het eerste onderzoek was speciaal gericht op zorgmedewerkers. Dit onderzoek richt zich uitsluitend op ouderen.

Meer informatie

De helft van de deelnemers aan het onderzoek krijgt het vaccin, de andere helft niet. In dit onderzoek onder ouderen wordt BCG-vaccin gebruikt dat door de ziekenhuizen direct via het RIVM is besteld. Het onderzoek heeft geen consequenties voor de beschikbaarheid van het vaccin voor het reguliere gebruik door de GGD‘en.

Voor mensen die aan het onderzoek willen deelnemen, geldt dat ze 60 jaar of ouder moeten zijn. Meer informatie over het onderzoek en deelname is te krijgen door een e-mail te sturen naar: bcgouderen.aig@radboudumc.nl

Bron: Radboudumc

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

VR-technologie voor bloedgasanalyse

Visual Blood: een methode om met VR point-of-care bloedgasresultaten te interpreteren. Anesthesiologen kunnen daarmee mogelijk makkelijker patronen herkennen.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.