Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Onderzoek naar verbetering van diagnostiek bij CPA

Met een fellowship van Jochem Buil steunt het Longfonds onderzoek naar de progressieve longaandoening chronische pulmonale aspergillose (CPA). De schimmel Aspergillus fumigatus (A. fumigatus) veroorzaakt CPA, maar het is vaak erg moeilijk om een infectie aan te tonen. En ook als deze schimmelinfectie wel is aangetoond, slaat de behandeling niet altijd goed aan. Ongeveer 15% van de A. fumigatus is ongevoelig voor de eerste keus behandeling: de azolen.

Ongevoeligheid voor azolen – azoolresistentie – komt onder andere door het gebruik van schimmelbestrijders, zogenoemde azoolfungiciden, in het milieu. Daarnaast ontstaat bij 5% tot 13% van de patiënten resistentie als ze worden behandeld met voriconazol of itraconazol.

Betere detectie

Het is van belang dat azoolresistentie accuraat wordt aangetoond. Met de huidige methoden is dit vaak niet mogelijk. Jochem Buil onderzoekt daarom of er in het DNA van de schimmel aanwijzingen zijn voor azoolresistentie. Hij vergelijkt de uitkomsten van deze moleculaire bepalingen met die van de sputumkweek die nu wordt gebruikt voor diagnose.

Als blijkt dat de moleculaire bepalingen aanvullende waarde hebben, zal deze methode worden geïmplementeerd in de diagnostiek. Zo kunnen meer patiënten vroegtijdig de juiste diagnose en behandeling krijgen.

National Aspergillosis Centre

Met zijn onderzoek hoopt Jochem Buil (Radboudumc) uiteindelijk de diagnostiek van chronische pulmonale aspergillose (CPA) te verbeteren, waardoor patiënten eerder met de juiste behandeling kunnen starten. Door een fellowship kan Buil een deel van zijn onderzoek uitvoeren bij het National Aspergillosis Centre in Manchester, een wereldwijd toonaangevend instituut voor de zorg van patiënten met CPA.

De fellowships van het Longfonds richten zich op jonge getalenteerde onderzoekers die aan het begin staan van hun wetenschappelijke carrière en van wie op grond van hun wetenschappelijke kwaliteiten wordt verwacht dat ze een belangrijke plaats gaan innemen in de wetenschap.
 

Bron: Longfonds

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Toename thuismonitoring met app

Via een app thuis in de gaten worden gehouden door het ziekenhuis. De zeven topklinische Santeon-ziekenhuizen breiden deze vorm van monitoring in hoog tempo verder uit.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.