Veel ouderen hebben diabetes, de zogeheten ouderdomsdiabetes. Als subcutane toediening nodig is, kan dat met een insulinepen. Hierbij moeten patiënten de dosis afstellen. Omdat het vaak ouderen betreft, kan lang niet iedereen die kleine cijfertjes lezen. Vier studenten van de bachelor Klinische Technologie, hebben een applicatie ontworpen, waarmee de pen hardop de dosering vermeldt.
De Klinische Technologie is een gezamenlijke opleiding van het Erasmus MC en de TU Delft. De studenten werden tijdens het ontwerpproces begeleid door de twee internisten, een begeleider vanuit TU Delft en diabetesverpleegkundigen.
Afhankelijkheid voorkomen
Een insulinepen is een klein voorwerp waarmee diabetespatiënten hun dosis insuline kunnen afstellen en inspuiten. Dat afstellen gebeurt met een klein wieltje waarmee de patiënt de dosis verhoogt of verlaagt. De dosis is af te lezen op de pen. Veel ouderen kunnen die kleine lettertjes echter niet meer lezen, terwijl je wilt voorkomen dat zij hierdoor afhankelijk worden van mantelzorg of thuiszorg.
Systeem leest de cijfers op
Reden voor twee internisten van het Erasmus UMC om dit vraagstuk voor te leggen bij de opleiding Klinische Technologie. Daar is de handschoen opgepakt. Na een jaar ontwerpen kwamen vier studenten met een vernuftige oplossing, namelijk een systeem waarbij de cijfertjes worden voorgelezen. De pen zegt dus hardop wat je spuit. Ook het wieltje waarmee ouderen de dosis instellen is groter gemaakt.
Werking aangetoond
Het systeem is gemaakt met een 3D-printer. Om de pen te testen, hebben studenten en beide internisten deze geblinddoekt uitgeprobeerd. Ook zij constateerden dat het systeem goed werkt. De vier studenten hebben met dit ontwerp niet alleen hun bachelor afgerond, zij zijn daarmee ook winnaar geworden van de KT WOW Award.