Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Thuismonitoring zwangeren met hoog risico op complicaties is succesvol

Thuismonitoring van zwangere vrouwen met een hoog risico op complicaties tijdens de zwangerschap vanwege hoge bloeddruk, is succesvol. Gebruik van de app SAFE@HOME zorgt voor 20-25% minder bezoeken aan de polikliniek en drie keer zo weinig opnames. Tegelijk is het goed voor een kostenbesparing van zo’n 20%.

Dit blijkt uit promotieonderzoek naar thuismonitoring via de app SAFE@HOME van Hans van den Heuvel, arts-onderzoeker Verloskunde UMC Utrecht.  De app is ontwikkeld door een multidisciplinair team in het UMC Utrecht in samenwerking met patiënten en Luscii. Middels het SAFE@home platform kunnen zwangeren thuis hun bloeddruk meten en vragenlijsten over hun gezondheid invullen via een app en een draadloze bloeddrukmeter. De gegevens worden via het elektronisch patiëntendossier ingelezen en beoordeeld door de zorgverlener.

Dagelijkse controle

Ongeveer 10% van de zwangere vrouwen ontwikkelt een vorm van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Dit kan vervolgens overgaan in zwangerschapsvergiftiging. Tot nu toe moesten zwangeren met een hoog risico op complicaties door hoge bloeddruk regelmatig naar het ziekenhuis voor controle, soms wel drie keer per week. De app SAFE@HOME draagt bij aan de verplaatsing van zorg voor hoog-risico zwangeren naar huis. Tegelijk vindt gegevensverzameling gedurende de hele zwangerschap plaats, in plaats van alleen momentopnames tijdens polikliniekbezoeken. De zwangere kan zelf de bloeddruk meten en die gegevens komen dagelijks binnen bij de zorgverlener. Als deze een significante stijging ziet, wordt er contact opgenomen met de zwangere om te kijken of een controle in het ziekenhuis nodig is. Hiermee wordt voorkomen dat de bloeddruk tussen poli-afspraken door te hoog oploopt en er bijvoorbeeld een plotselinge ziekenhuisopname nodig is.

Eigen regie

Bij een verhoogde bloeddruk vullen de vrouwen een vragenlijst in met tien ja/nee-vragen, die klachten in kaart brengen die te maken kunnen hebben met hoge bloeddruk. Bijvoorbeeld hoofdpijn of misselijkheid. Dankzij de dagelijkse check via de app krijgen zwangere vrouwen zelf ook goed inzicht in hoe het gaat. Uit het onderzoek blijkt dat zwangeren dit prettig vinden, ze voelen zich veiliger en het geeft meer eigen regie.

Landelijke vervolgstudie

SAFE@HOME wordt nu ingezet voor alle zwangere vrouwen met een hoog risico op complicaties die onder behandeling van het UMC Utrecht staan. Daarnaast komt er een vervolg, de SAFE@HOME II-studie,  met als doel de implementatie en het effect op afwijkende perinatale uitkomsten van het SAFE@Home platform te onderzoeken.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.