Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Twee labs voor toepassing Artificial Intelligence in de zorg

Het Radboud umc opent twee nieuwe initiatieven op het gebied van Artificial Intelligence (AI): Thira Lab en Radboud AI for Health. Thira Lab zet in op AI-oplossingen van beeldanalyses. Radboud Al for Health is gericht op het ontwikkelen van innovaties op het gebied van AI. Daarmee zet het Radboudumc fors in op de toepassing van Artificial Intelligence in de gezondheidszorg. Met in totaal 12 promotieonderzoeken, 35 studentprojecten en twee AI-opleidingen voor zorgpersoneel en onderzoekers. 

Radboud AI for Health en Thira Lab zijn de eerste ‘labs’ in Oost-Nederland binnen het nationale Innovation Center for Artificial Intelligence. Het zijn tevens de eerste labs in de zorg. Het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) is een nationaal netwerk, gericht op technologie- en talentontwikkeling tussen kennisinstellingen, industrie en overheid op het gebied van Artificial Intelligence. Zie www.icai.ai

Thira Lab
Thira Lab is een samenwerking tussen Radboudumc en Thirona, een spin-out bedrijf van het Radboudumc, en Delft Imaging Systems, een bedrijf dat zorgtoepassingen ontwikkelt voor kwetsbare gemeenschappen wereldwijd. Binnen Thira Lab werken 9 promovendi en postdocs van het Radboudumc aan AI-oplossingen voor medische beeldanalyse van CT scans van de longen, X-rays van de borstkas en netvliesscans.

Radboud AI for Health
Radboud AI for Health is een nieuwe samenwerking tussen de Radboud  Universiteit en het Radboudumc en onderdeel van Radboud AI, het campusbreed initiatief om publiek-private samenwerking te stimuleren en nieuwe AI-onderzoeksprojecten te starten in Nijmegen en omgeving.
Met Radboud AI for Health werken Radboudumc en Radboud Universiteit samen aan het ontwikkelen van innovaties op het gebied van Artificial Intelligence die de gezondheidszorg verbeteren en goedkoper maken alsmede de besluitvorming verder verbeteren.

In Radboud AI for Health gaan 6 promovendi aan de slag met projecten rond AI-toepassingen in het ziekenhuis. Daarnaast begeleiden de onderzoekers van Radboud AI for Health jaarlijks zo’n 35 projecten van bachelor- en masterstudenten. Ook verzorgt Radboud AI for Health elk jaar twee gerichte opleidingen voor medewerkers van het Radboudumc, om hen verder te scholen op het gebied van Artificial Intelligence en de toepassing hiervan in de zorg.

Toepassing AI in de gezondheidszorg
‘Met Radboud AI for Health en Thira Lab zetten we een forse stap voorwaarts rond de toepassing van Artificial Intelligence in de gezondheidszorg. Als Radboudumc werken we, met de partners uit ons netwerk, dagelijks aan het creëren van werkbare innovaties die de zorg beter en goedkoper maken. Artificial Intelligence speelt hierin een cruciale rol.  Met deze initiatieven bevestigen we, wederom, onze regionale en nationale samenwerkingsagenda”, aldus Paul Smits, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc. “Ik ben er trots op dat we erin zijn geslaagd deze initiatieven in minder dan een jaar te realiseren; wij doen het gewoon.”

Bron: Radboudumc

 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

VR-technologie voor bloedgasanalyse

Visual Blood: een methode om met VR point-of-care bloedgasresultaten te interpreteren. Anesthesiologen kunnen daarmee mogelijk makkelijker patronen herkennen.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.